środa, 17 grudnia 2014

TORT KOKOSOWY bez jajek i mleka krowiego

Dziś podzielę się z Wami przepisem na tort kokosowy, bez jajek i mleka krowiego, ale nie tylko dla alergików czy też wegan :) Zaletą tego tortu jest to, że robi się go bardzo prosto i szybko. Może brzmi to dość absurdalnie, ale tak właśnie jest. Sami się przekonajcie gdy tylko spróbujecie zrobić go w domu :)
Składniki podam na wersję mega zdrową, którą ja zrobiłam ze względu na mojego małego alergika i zwykłą, normalną (dla nie alergików).
SKŁADNIKI:
25-30dag mąki orkiszowej, około 1,5szkl (lub mąki pszennej lub tortowej, typ 450),
15dag cukru brązowego (lub zwykłego, białego cukru),
1 łyżka karobu (lub 2 łyżki kakao),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO (lub zwykłego proszku do pieczenia),
szczypta soli,
5 łyżek oleju,
1/4 laski wanilii, a w zasadzie sam jej miąższ (lub cukier waniliowy bądź kilka kropel aromatu waniliowego),
1szkl mleka orkiszowego (lub zwykłego krowiego), 
chipsy kokosowe BIO do dekoracji (lub wiórka kokosowe, świeże owoce lub co kto lubi).
DO ŚMIETANY:
puszka mleka kokosowego (lub zwykłej bitej śmietany),
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan fix (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Wszystkie suche składniki mieszamy, następnie dodajemy mleko i olej. Całość mieszamy robotem kuchennym (równie dobrze możemy to wszystko wymieszać dokładnie łyżką i też ciasto się uda. Ja tak właśnie zrobiłam). Wylewamy do tortownicy o średnicy 20cm i pieczemy przez 30min w temperaturze 180 stopni C.Ja mam tylko jedną tortownicę o takiej średnicy, tak więc musiałam upiec jeden krążek a potem drugi. Ale jeśli ktoś ma dwie to wystarczy od razu zrobić podwojoną porcję i rozlać po połowie. Nie polecam piec podwójnej porcji w jednej formie ponieważ to ciasto jest dość ciężkie i raczej nie dopiekło by się w środku tak, aby można było go potem przekroić (no chyba, że komuś to się uda, to dajcie znać :) ).
Ciasto po upieczeniu musi dokładnie wystygnąć. Następnie ubijamy śmietanę z mleka kokosowego. Aby mleczko się ubiło musimy puszkę z nim trzymać przez noc lub kilka godzin w lodówce aby stężało. Kupując mleko kokosowe najlepiej jest wybierać takie, aby miało dużo masy kokosowej, nawet powyżej 80% to wtedy na pewno stężeje po schłodzeniu.
Stałą część przekładamy do miski (płyn możemy wykorzystać, np. jako dodatek do zupy) i ubijamy mikserem. Po ubiciu ma konsystencję zwykłej bitej śmietany. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilkę mieszamy. Ubite mleko jest sztywne a po schłodzeniu robi się jeszcze sztywniejsze. Jeśli jednak ktoś się będzie obawiał o konsystencję śmietany to można dodać śmietan fix razem z cukrem pudrem.
Krążki przekładamy śmietaną i dekorujemy chipsami (lub czym kto woli). 
Ciekawostka:  Kokos dostarcza do organizmu kwas foliowy, wapno, potas, i magnez. Stabilizuje poziom cholesterolu we krwi oraz wspomaga metabolizm i możemy nim zastąpić w 100% białko zwierzęce. Jest on również bogaty w żelazo, witaminę C oraz aminokwasy. Dlatego warto czasem go sobie zjeść, nie tylko w zwykłej postaci :)








Mam nadzieję, że spróbujecie sami go zrobić, a w komentarzach powiecie czy smakował :)

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz