poniedziałek, 2 listopada 2015

JESIENNE, CHRUPIĄCE GOFRY

Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na chrupiące gofry. Od dłuższego czasu szukałam takiego przepisu aby gofry wyszły z zewnątrz chrupiące a w środku miękkie. I udało się! Po przetestowaniu kilku, a może nawet więcej niż kilku przepisów udało mi się trafić na ten idealny. Przepis znalazłam u Modern Taste Gofry zrobione z Jej przepisu wychodzą właśnie takie, jakie lubię najbardziej :) chrupiące na zewnątrz a delikatnie miękkie w środku.

Chrupiące jesienne gofry: 
0,5 szkl oleju
1 i 3/4 szkl wody 
4 jajka
0,5 szkl cukru 
1/4 łyżeczki soli 
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl mąki
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Wodę, olej, cukier i żółtka mieszamy. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z ciastem. Następnie rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy ciasto oraz pieczemy do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. W mojej gofrownicy jedną porcję piekę około 5 min nie zaglądając do nich w między czasie. Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas są to owoce, ale w bogatszej wersji i bardziej kalorycznej może być to jeszcze bita śmietana ;)  

2 komentarze:

  1. Wyglądają super i pewnie też tak smakują. Nie mam gofrownicy. Da się upiec gofry na patelni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam gofrów na patelni, ale wydaje mi się, że jak najbardziej się da, tylko będą wyglądać jak placuszki racuszki pewnie :)

      Usuń