Chrupiące jesienne gofry:
0,5 szkl oleju
1 i 3/4 szkl wody
4 jajka
0,5 szkl cukru
1/4 łyżeczki soli
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
3 szkl mąki
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Wodę, olej, cukier i żółtka mieszamy. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy je z ciastem. Następnie rozgrzewamy gofrownicę i nakładamy ciasto oraz pieczemy do momentu, aż będą rumiane i chrupiące. W mojej gofrownicy jedną porcję piekę około 5 min nie zaglądając do nich w między czasie. Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas są to owoce, ale w bogatszej wersji i bardziej kalorycznej może być to jeszcze bita śmietana ;)
Wyglądają super i pewnie też tak smakują. Nie mam gofrownicy. Da się upiec gofry na patelni?
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam gofrów na patelni, ale wydaje mi się, że jak najbardziej się da, tylko będą wyglądać jak placuszki racuszki pewnie :)
Usuń